Да поговорим за порцелановите коронки.

Зъбните коронки възстановяват силно засегнати и разрушени зъби и се прилагат, когато са изчерпани възможностите на консервативното зъболечение. Коронките се делят основно за два вида-частични и цели (обвивни), като се класифицират по този начин според големината на разрушението, което възстановяват. Целите (обвивни) коронки се прилагат при големи разрушения и са най-сигруният, естетичен и най-често използваният вариант. Те са класическият случай, при който засегнатия зъб се изпилява под фромата на пънче, върху което се поставя и циментира короната.

Порцелановите коронки се изработват от чиста литиево-дисиликатна керамика, която максимално наподобява естествения цвят и качества на зъбите, като в същото време отговаря на всички профилактични, функционални и естетични изисквания за зъбните коронки. В стоматологичен кабинет „ВАСЕВ ДЕНТ“ порцелановите коронки се изработват от прескерамика IPSe.maxPess- материал с отлични механични и естетични качества.

Изцяло процелановите коронки имат следните предимства: изработват се от биологично поносим материал, който не имбибира (поглъща) слюнка, не се променя по цвят и структура, сигурно предпазва твърдите зъбни тъкани, не дразни венечния ръб, има двойна връзка със зъба (механична и химична) и притежава достатъчна здравина и твърдост. Най-голямото предимства е високият естетичен ефект, който се постига с този вид коронки, което ги прави изключително подходящи при възстановяване на зъби във фронталната (предната) област на съзъбието. С тях се възстановява максимално естествените цвят, полупрозрачност и флуоресценция на зъба, както и характерни особености в оцветяването и формата на зъбите. При порцелановите коронки липсва металното кепе, което е задължителен елемент на металокерамичните коронки. То спира светлината или я отразява по различен начин от естествените зъби, което се отразява на естетиката. При порцелановите коронки този проблем не съществува, като освен това изпиляването на засегнатия зъб е изключително щадящо.

Изработването на порцелановите коронки може да стане по два начина- ръчно от зъботехник или чрез компютърно-машинно фрезоване. При първия вариант зъботехникът нанасая послойно няколко различни слоя порцелан, които възпроизвеждат особеностите във формата и цвета на зъбите. При компютърните системи се фрезоват керамични блокчета.

порцеланови корони

Каква е издръжливостта на процелановите зъбни корони?

Съвремнните порцеланови коронки имат висока издръжливост от 10 и повече години, когато са спазени всички показания и противопоказания за изработването им, както и при спазване на хигиенни правила от пациента. Изцяло процелановите коронки отстъпват по механични качества на металокерамичните, но са значително по-красиви, което ги прави подходящи за възстановявания в областта на предните зъби, където естетиката е от първостепенно значение.

Каква е цената на порцелановите коронки?

Порцелановите коронки имат по-висока цена от металокерамичните, но тя се свързва с техните позитиви и отличните им естетични качества. Инвестицията в красива и хармонична усмивка е инвестиция в здраве! Поцелановите зъбни коронки са несравними по красота и са символ на прецизност и отговорно отношение към собственото здраве.

Как се поддържат порцелановите корони?

Порцелановите корони са изключително лесни за поддържане и изискват единсвено отлична орална хигиена и редовни профилактични прегледи при зъболекар на всеки 6 месеца, при които може да бъде установено наличието на плака, зъбен камък, начални признаци на възпаление на венците (гингивит). Тези профилактични прегледи ще намалят риска от напредване на възпалението, образуване на пародонтални джобове, пародонтит и загуба на зъби.

Именно затова добрата колаборация между пациент и стоматолог е от изключителна важност за поддържането на красива, здрава и блестяща усмивка, която дава самочувствие и увереност!

порцеланови корони
всички статииДруги статии
Три мита за почистването на зъбен камък

Зъбният камък представялва минерализирана зъбна плака, която се формира на повърхността на естествените зъби и на зъбните протези. Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, състоящ се от микроораниз...

Вадене на долен ретиниран мъдрец с операция

Мъдреците (трети молари) са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. За ретенция на мъдреците, говорим в случаите, когато те са напълно оформени, но не пони...