Лечение на кариес

       Зъбният кариес е заболяване на твърдите зъбни тъкани. Изразява се в потъмняване на зъбния емайл и последващо нарушаване на целостта му. Навлизайки в подлежащия дентин процесът се развива по-бързо, завзема по голяма площ и подкопава емайла. Подкопаната тъкан е твърда , но е крехка и не е устойчиа на натиск. Обикновено се чупи под действие на дъвкателното налягане. Така в зъбът се образува дефект. Процесът може да се развива бавно, с години при хроничният кариес и много бързо за месеци при острият кариес. При първият , поразените  зъбни тъкани са оцветени в черно и са относителн твърди. При вторият вид зъбната лезия има светъл цвят и дентинът е много мек. И двата вида кариес водят до възпаление  на зъбния нерв (пулпит).

        Зъбният кариес протича безсимптомно. Болка от сладко и студено се явява при напредналите форми, когато след изчистване на кариозната маса имаме или дълбок кариес, или открит зъбен нерв ( пулпит).

        Най-честатите причини за зъбният кариес това са лошата устна хигиена, сладките храни и генетична предразположеност.

        Лечението на зъбният кариес се изразява в неговаото почистване и възстановяване на целостта на зъба с естетична фотополимерна пломба.
Статии свързани с Лечение на кариес
Кариес

Кариес Зъбният кариес е най-често срещаното стоматологично заболяване, разпространено при хората от всички възрасти, без значение от пол, раса, социален статус. Среща се по-често при населението от р...

Какви Са Предимствата На Циркониевите Коронки и Циркониевите Мостове?

            Красивите зъби придават лъчезарна усмивка. Но какво ще стане, ако те са увредени от коварното време? Или цветът им вече не е привлека...