Вадене на мъдрец

Кога се налага вадене на мъдрец?

Към вадене на мъдрец се пристъпва най-често поради усложнен пробив на мъдреците. При пробива на ретинирани и полуретинирани мъдреци се наблюдава възпалителна реакция ( перикоронарит, паракоронарит ) , която се проявява с болка, стрелкаща към ухото в съответната половина на челюста. При преглъщане болката предизвикана от поникващия мъдрец се засилва. Отварянето на устата е затруднено и ограничено от възпалителния процес около растящия мъдрец. Влошена е устната хигиена. При прегледа най-често се вижда частично прорязъл мъдрец с оточен, зачервен и болезнен при допир венец. Лигавицата обикновено се оформя като шапчица ( лигавичен капишон ) вурху поникващият мъдрец. Този лигавичен капишон над мъдреца спомага задържането на зъбна плака, Тъкънта разположена върху мъдреца се травмира при дъвчене и лесно се възпалява. Спонтанно или при натиск от възпаления лигавичен сак около мъдреца може да изтича серозна, гнойна или кръвениста течност. В някои случаи мъдрецът може да се разполага под лигавицата и да не е видим в устната кухина. Установява се реакция от страна на регионалните лимфни възли, която е една от причините за вадене на мъдрец.

На рентгенова снимка се вижда наклонен или хоризонтално разположен мъдрец. Анализът на снимката обикновено показва, че пo-нататъшният пробив на мъдреца е невъзможен поради липса на място или неправилна позиция на мъдреца при пробива, което води до вадене на мъдреца.

Лечението при затруднен пробив на ретиниран или полуретиниран мъдрец, се определя от прогнозата за пробив на мъдреца. Ако се прецени, че място има и позициятя на мъдреца е правилана, че възпалението, причинено от затруднения пробив на ретинирания мъдрец, се лекува с поставянето на дренчета, алвожил под лигавичният капишон на мъдреца и жабурене с елудрил. Оздравителният процес на възпалението, причинено от растежа на мъдреца, се подпомага с лазерни процедури. Ако възпаленията, предизвиквани от пробива на мъдрец, са чести, тогава се практикува изрязване на лигавичния капишон. Следва лечение с лазер - терапията с лазер има обезболяващ и противовъзпалителен ефект върху болните тъкани около мъдреца, ускорявя се значително оздравителният процес.

Когато се прецени, че пробивът не може да продължи поради липса на място за пробив на мъдреца, неправилна позиция на мъдреца или ортодонтски показания за вадене на мъдрец, се препоръчва вадане на мъдреца. Вадене на мъдрец цена -   120 - 350 лв. 

Как протича вадене на мъдрец с операция?

Операцията "вадене на мъдрец" започва с поставяне на упойката. Анестезията за вадне на мъдрец е местана (локална) и изолира чувствовто на болка. Остава усещането за допир, натиск, разтягане, дърпане.

След аплицирането на упойката при ваденет на мъдрец следва разрязване на лигавицата над ретинираният мъдрец. След това се отстранява  и част от костта над и около мъдреца. След вадене на мъдрец раната се почиства, заглаждат се костните ръбове и лигавицата се зашива. При вадене на мъдрец, ако костният дефек е голям, се слага и костозаместващо вещество, а ако раната е по-малка, шев не се прилага.

Какво следва след вадене на мъдрец е операция?

Съвети, които трябва да се спазват след вадене на мъдрец. Възстановяване след вадене на мъдрец.

1. Марлята се притиска 30 мин.

2. Хранене, пушене и пиене са позволени след 2 часа. При вадене на мъдрец се препоръчва да не се пуши - затруднява се и се забавя оздравителният процес

3. При вадене на мъдрец храненето трябва да е след като премине действието на упойката. А храната и поеманите течности е хубаво да са студени или хладки, но не горещи.

4. При болка след вадене на мъдрец, се прилагат обезболяващи - аналгин, аулин, нимезил, ибопруфен и др.

5. При инфекция и притеснения за такава при вадене на мъдрец и при по-големи оперативни интервенции се назначава лечение с антибиотици и антисептична вода за уста.

6. За повлияване на подуване и оток след вадене на мъдрец се препоръчват студени компреси.

7. Първите 24 часа след вадене на мъдрец е забранено жабуренето.

8.  При кървене от раната след отстраняване на захапаната марля при вадене на мъдрец, захапете нова марля или бинт и го притискайте 30 мин. Ако и след повторното захапване на марлята продължава да кърви, обадете се на стоматолог. В този случай се налага зашиване на раната и кървенето спира.

9. Задължително трябва да потърсите лекуващият си зъболекар хирург ако:

а.) кървене от раната,   б.) затруднено дишане и прглъщане,   в.) висока температура,   г.) силна болка неповлияваща се от обезболяващи,    д.) оток, който не спада три дни след манипулацията

Какви са усложнения след вадене на мъдрец? Има ли болка след вадене на мъдрец?

След вадене на мъдрец с операция е възможно да имате болка и затруднено преглъщане, затруднено отваряне на устата, подуване и оток на бузата. След вадене на мъдрец рядко може да се наблюдава изтръпване на устната, езика, челюста поради засягане на долночелюстният нерв. След вадене на мъдрец може да се развие локална инфекция, възпаление на раната от изваденият зъб - нарича се алвеолит ( характеризира се с болка и зловоние ) - лечението е с промивка на раната, кюретаж или поставяне на лекарство (алвожил) в раната и терапевтичен лазер.
Статии свързани с Вадене на мъдрец
Вадене на долен ретиниран мъдрец с операция

Мъдреците (трети молари) са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. За ретенция на мъдреците, говорим в случаите, когато те са напълно оформени, но не пони...

Какво трябва да знаем за мъдреците?

Мъдреците са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. Пробивът на зъбите и в частност на мъдреците е заключителният етап в продължителния и сложен процес на...