Пулпит - възпален зъбен нерв

           Когато зъбният кариес не се лекува,  процесът напредва и стига до кухината, в която се разполага зъбният нерв (пулпа). Пациентът съобщава за спонтанна болка. Зъбната болка при пулпит може да бъде краткотрайна - от порядъка на няколко минути  и продължителна - трае часове. Разпространява се на пристъпи към ухо или слепоочие. Може да бъде теглеща или тупкаща. Може да се предизвиква от слаби дразнители. Характерна е и спонтанната нощна болка. При хроничните отворени пулпити има и зъбна болка при всмукване.

           Всеки добър зъболекар знае, че пулпит може да се предизвика от механични (удар , зъбна травма), термични ( загряване на зъба при изпиляване ), химични (медикаменти поставени като вложки в зъба ), бактериално-токсични и други етиологочни фактори. Инфектирането на зъбният нерв може да стане ипрез дълбоки зъбни джобове без да има зъбен кариес.

           Стоматологът лекува възпалението на зъбният нерв чрез неговото отстраняване от пулпната кухина. Съвременните методи на лечение предполагат това да стане под упойка или след предварителното умъртваване на зъбния нерв с арсен. След отстраняването на пулпата зъбните канали се разширяват с инструменти под контрол с апекс локатор, промиват се и се запълват с каналопълнежно средство и гутаперка. Следва възстановяване на анатомичната форма на зъба с естетична фотополимерна пломба или изграждане с щифт, пинлей и зъбна коронка.

            Възпаленият зъбен нерв най-често е усложнение на нелекувания зъбен кариес. Ако пълпитът не се лекува процесът прераства в зъбна гангрена, гранулом, остър периодонтит, абсцес. Ето защо всеки дентален лекар препоръчва редовните профилактични прегледи и своевременното лечение на възникналите в устната кухина дефекти.
Статии свързани с Пулпит - възпален зъбен нерв
Пулпит

Какво представялва пулпитът? Пулпитът представялва възпаление на зъбната пулпа. Пулпата се намира в централната част на зъба, изпълнена с мека съединителна тъкан и съдържаща кръвоносни съдове и нерви...