Вадене на зъб - хирургия

Изваждането на зъб е една от често прилаганите хирургични дейности и зъболекарската практика. До тази дентална манипулация се прибягва тогава, когато са изчерпани всички методи и средства на съвременната стоматология, поразеният зъб да бъде спасен. След като зъбът бъде изваден, раната се кюретира  много добре, за да се отстранят възпалените гранулационни тъкани и раната да заздравее безпроблемно. Хубаво е и да се използва костозаместващ материал, с който се изпълва костната кухина, образувала се след изваждането на зъба. Алвеолитът е възпаление на костната стена след изваждане на зъба и се характеризира с постоянна болка  и лош дъх от устата. Болката се появяв два дни след екстракцивта (изваждането). Причина за развитие алвеолита е липсата на образуване на кръвна запушалка, която служи като превръзка. Лечението се изразява в кюретаж на раната или промивка и поставяне на лекарство в раната. Препоръчва се и физиотерапия с терапевтичен лазер.

Друга хирургична интервенция е инцизията - прилага се тогава, когато имаме абсцес или флегмон в лицево-челюстната област, като целта е  да се евакуира възпалителния ексудат.

Когат имаме мъдрец със затруднен пробив се прилага отстраняване на  лигавичният капишон (циркумцизио) или мъдрецът се отстранява оперативно.

Когато имаме ниско заловен френулум, който е причина за диастема между предните зъби или провокира отдръпване на венеца, тогава се налага неговата корекция  чрез прерязване - френулотомия.
Статии свързани с Вадене на зъб - хирургия
Защо Пробива На Мъдреците е Болезнен?

    Всеки зъболекар знае, че по време на пробива си, а и след това се наблюдава трудно почистване на мъдреците. Това най-често предизвиква възпаление на околната лигавица и лигавич...

Мъдреците - Болезнен Пробив или Нормална Дъвкателна Функция?

       Мъдреците са последните кътници в зъбните редици (по два броя -ляв и десен във всяка челюст - горна и долна). Те започват пробива си в края на пубертета и след пон...