Опасен ли е зъбният кариес?

Опасен ли е зъбният кариес?

Зъбният кариес е най-честото хронично стоматологично заболяване, разпространено при хората от всички възрасти. По своята същност е бавен процес на деминералзиация с последваща деструкция на твърдите зъбни тъкани (емайл, дентин и цимент). Кариесът е многофакторно заболяване, дължащо се най-често на комбинацията от по-слабо минерализиран емайл, лоша орална хигиена, микроогранизми от зъбната плака като болестен агент и чести „киселинни атаки“ в резултат от прием на въглехидратна храна. Всеки човек в устата си има бактерии, които при благоприятни условия (например зъбна плака, сухота в устата, струпване на зъби) увеличават броя и патогенността (болестотворността) си и при своя метаболизъм водят до продукцията на киселини, които деминерализират емайла, в последствие и дентина, разрушавайки тяхната структура, при което се образува зъбният кариес. Качествата на слюнката също играят важна роля в процеса на развитие на кариес, тъй като гъстата (вискозна) и с намалено количество (често от прием на някои лекарства) слюнка създава условия за по-лесното полепване и по-бавното отмиване на бактериите от зъбната плака. От изключителна важност е и оралната хигиена, защото именно недобре почистената зъбна плака създава условия за размножаването на патогенни бактерии, които чрез своя метаболизъм водят до деминерализацията на твърдите зъбни структури.

Как изглежда зъбният кариес?

В началото кариесът изглежда като бяло петно. Тъй като на този етап липсва „дупка“ и тъмно оцветяване, често тези начални промени се неглижират от пациентите и кариесът продължава своето развитие до познатото на всички кафяво оцветяване на зъба с нарушена структура и наличие на кавитация (т.нар. „дупка в зъба“).

Какви са симптомите на кариеса?

В  началния стадий на развитие на кариозна лезия само зъболекар може да установи наличието й, тъй като пациентът не може да различи промените в емайла. В по-напредналите стадии пациентът сам установява поява на кариес, защото зъбът променя цвета си и в него вече има кавитация. Постепенно се появяват краткотрайни болкови усещания при допир с химичен или термичен дразнител (студено, сладко, натиск), които не се задържат след отстраняването му. Характерен симптом е и задържането на храна в и/или около засегнатия зъб. Нарушената естетика на съзъбието, когато кариесът е в областта на предните зъби, е друга основна причина, която води пациентите в денталния кабинет.

Какви са усложненията на зъбния кариес и опасен ли е той?

При ненавременно диагностицирне и лечение на кариеса той продължава своето развитие в дълбочина, като процесите в дентина имат по-бърза скорост на развитие в сравнение с тези в емайла, тъй като дентинът е по-мек. Когато премине през целия слой дентин, процесът на развитие на кариеса обхваща и зъбната пулпа, при което се развива пулпит. Има много различни видове пулпити (линк към статията), като общото между всички тях е наличието на типичният симптом болка. При частичния пулпит тя е спонтанна и продължава кратко време, като се редува с периоди на ремисия (без болка) от по няколко часа (2-3 часа). Когато частичният пулпит премине в тотален, липсват периодите на ремисия или са много кратки (20-30 минути), а болката е постоянна, трудно се повлиява от аналгетици, ирадира към ухото при пулпит на долната челюст или към слепоочието при пулпит на горна челюст.

кариес

При неглижиране на проблема от страна на пациента и ненавременно лечение е възможно пулпитът да прерастне в периодонтит и да обхване не само самия зъб, но и пространството около него. Перидонтитът също се характеризира с болка, но тук тя е почти нетърпима, не се повлиява от обезболяващи средства, зъбът често се усеща по-висок от останалите, може да има разклащане, лош дъх от устата. Напредналият периодонтит се свърва с влошено общо състояние на пациента, температура, отпадналост.

Друго усложнение на нелекувания зъбен кариес е образуването на кисти и абсцеси. Кистите представляват ограничена кухина, изпълнена с течно съдържимо и подплътена с епител. Клиничната им картинa наподобява тази на локализирания периодонтит, като в по-напредналите стадии пациентите идват с оплаквания от подутина, раздалечаване на коронките на зъбите, както и известна подвижност. Може да се установи и фистула над болния зъб. Зъбният абсцес също може да е усложнение на кариеса. При него е на лице ограничена кухина, изпълнена с гной. Той представялва остър процес и се характеризира с постоянна, силна болка и подуване.

Защо е важно да диагностицираме и лекуваме зъбния кариес на време?

Ранното откриване на зъбния кариес е свързано с неоперативното му лечение, което е щадящо и абсолютно безболезнено за пациента. Колкото по-рано бъде диагностцирана една кариозна лезия, толкова повече здрави зъбни тъкани ще бъдат запазени. Ако лечението на кариеса започне в ранен стадий, то може да бъде само медикаментозно (с препарати,съдържащи калций, флуор, фосфор) и насочено към подобряване хигиената на пациента. Когато кариесът се диагностицира в по-напреднал стадий, лечението се осъществява чрез премахване на кариозната тъкан, изработване на кухина в зъба с определена форма, наречена „кавитет“, дезинфекциране на кухината и последващото й обтуриране с подходящ материал-поставяне на пломба. В съвременната стоматолгия съществуват различни видове пломби, като изборът на такава е съвместно решение между зъболекаря и пациента, съобразено с локализацията на кариеса, големината на разрушението, както и с естетичните и финансови изисквания на пациента.

Каква е профилактиката срещу поява на зъбен кариес?    кариес

Както при повечето дентални заболявания, и тук основна роля заемат поддържането на добра орална хигиена и честите посещения за профилактичен преглед при зъболекар. Използването на правилна техника за четкане на зъбите, както и допълнителни средства за почистване (конци за зъби, интердентални четки, вода за уста) води до значително намаляване на вероятността от развитие на зъбен кариес и неговите усложенения.

 




всички статии



Други статии
Три мита за почистването на зъбен камък

Зъбният камък представялва минерализирана зъбна плака, която се формира на повърхността на естествените зъби и на зъбните протези. Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, състоящ се от микроораниз...

Вадене на долен ретиниран мъдрец с операция

Мъдреците (трети молари) са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. За ретенция на мъдреците, говорим в случаите, когато те са напълно оформени, но не пони...