Три мита за почистването на зъбен камък

Зъбният камък представялва минерализирана зъбна плака, която се формира на повърхността на естествените зъби и на зъбните протези. Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, състоящ се от микрооранизми и епителни клетки. Устната кухина е населена с множество бактерии, които използват захарите и въглехидратите от храната, която ние приемаме. При своя метаболизъм те превръщат въглехидратите в киселини, които увреждат емайла на зъбите, както и продуцират токсини, които водят до възпаление на веците.При задържането на плака върху зъбната повърхност тя се втвърдява от минералните соли в слюнаката и се превръща в зъбен камък, който е здраво прикрепен към зъба и не може да бъде премахнат с четка за зъби. Според своето разположение спрямо венеца (гингивата) зъбният камък се разделя на супрагингивален (надвенечен) и субгингивален (подвенечен). Зъбнят камък е основният етиологичен фактор за пародонталните заболявания- гингивит (възпаление на венците) и пародонтит (загуба на кост и прикрепване). Неговото отстраняване е изключително важно за поддържане на оралното здраве, затова сега ще обсъдим трите най-разпространени мита, свързани със зъбния камък.

 

Мит 1:Почистването на зъбен камък води до кървене на венците.

Здравите венци не кървят. Кървенето е признак на възпаление- гингивит. Гингивите се разделят на плак-индуцирани (свързани само с наличието на зъбна плака и зъбен камък) и на неплак-индуцирани (проява на различни системни заболявания). При плак-индуцираните гингивити единствено остраняването на причината за тях- зъбната плака и зъбния камък, води до разрешаване на проблема. Абсолютно нормално е след почистване на зъбен камък да има лек дискомфорт и слабо кървене от венците, което в никакъв случай не трябва става причина за избягване почистването на зъбите с четка и паста вкъщи. С всяко следващо почистване пациентите сами виждат напредъка, състоящ се в намаляване на кървенето. При правилна грижа в домашни условия симптомите отшумяват след 2-3 дни, а венците са здрави и спокойни. Неправилната грижа (избягване на четкане, поради кървене) води до ново натрупване на плака, образуване на зъбен камък и ново възпаление (кървене).

Мит 2: Почистването на зъбен камък е болезнено и води до по-бързото му натрупване.

Истината е, че със съвременните технологии (ултразвук) почистването на зъбния камък не е придружено от болка. Може да се усеща лек дискомфорт, но той е напълно търпим и изчезва веднага след приключване на манипулацията, която обикновено трае около 30-40 минути. Както вече споменах, зъбната плака е причината за натруването на зъбен камък, а зъбният камък е предпоставка за натруване на още повече плака. Така при непочистване на зъбен камък се създава един порочен кръг на образуване на повече плака и повече зъбен камък.

Мит 3: Можем да почистим зъбния камък вкъщи с домашни средства.

В интернет пространството се срещат редица „природни средства, с които зъбният камък може да бъде почистен“- кислородна вода, сода за хляб, портокалови кори и др. Всеки добър зъболекар знае, че такива природни решения на този проблем не съществуват. Единствено зъбната плака може и трябва да бъде почистена вкъщи с подходяща четка и паста за зъби. Непочистването на плаката и натрупването й върху зъбите води до нейното минерализиране и втвърдяване- образуване на зъбен камък, който може да бъде остранен единствено в денталния кабинет с ултразвуков скалер.

Именно поради споменатите по-горе факти почистването на зъбния камък на всеки 4-6 месеца при зъболекар е от изключително значение за поддържането на пародонталното здраве. Здравите венци, блестящите зъби и красивата усмивка са ключът към увереността и са нещото, което никога няма да излезе от мода!
всички статииДруги статии
Вадене на долен ретиниран мъдрец с операция

Мъдреците (трети молари) са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. За ретенция на мъдреците, говорим в случаите, когато те са напълно оформени, но не пони...

Какво трябва да знаем за мъдреците?

Мъдреците са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. Пробивът на зъбите и в частност на мъдреците е заключителният етап в продължителния и сложен процес на...