Счупен зъб - лечение

        Счупените и силно разрушени зъби най-често възстановяват със зъбни коронки. Обикновено зъбите са умъртвени. Ако са живи то най-често се налага отстраняването на зъбния нерв (девитализация).

        Има два метода за възстановяване на зъбното пънче - директен, в зъболекарския кабинет, и индиректен - изработване в зъботехническа лаборатория.

        При директня метод на възстановяване запълненият коренов канал на умъртвения зъб се обработва с калибрирани пилители, ажустира се и се циментира коренов щифт. Следва изграждане с фотополимер (щифтово фотополимерно изграждане), изпиляване на фотополимерното зъбно пънче и взимане на отпечатък за зъбна коронка.

        При индиректният метод зъболекарят в стоматологичния кабинет оформя силно разрушените зъбни тъкани (най-често това са зъбни корени), обработва с калибриращите борери зъбният коренов канал и взима отпечатък. В зъботехническата лаборатория се изработва лято щифтово пънче (пинлей). Готовият пинлей се циментира в кореновият канал, изпилява се финирно и се взима отпечатък за зъбна коронка с която се възстановява естетиката , анатомичната форма и функция.
Статии свързани с Счупен зъб - лечение
Счупен зъб - интересни факти

Счупеният (фрактуриран) зъб е често срещан проблем в ежедневната дентална практика. Той изисква своевременно лечение и качествено възстановяване. Причини за счупването могат да бъдат различни травми (...