Счупен зъб - интересни факти

Счупеният (фрактуриран) зъб е често срещан проблем в ежедневната дентална практика. Той изисква своевременно лечение и качествено възстановяване. Причини за счупването могат да бъдат различни травми (спорт, удар, падане, автомобилна катастрофа), по време на игра при децата или отхапване на по-твърди храни, както и вследствие от еднодонтско (кореново) лечение и изтънени зъбни стени. Друга честа причина за счупения зъб е кариесът. При него се наблюдава изтъняване и подпокаване на емайла, следвани от размекване на дентина, което води до фрактуриране на зъба. Подобно изтъняване на зъбните стени има и при зъбна абразия (изтриване), бруксизъм (скърцане със зъби) и бруксомания (стискане със зъби). При големи обтурации (пломби) също имаме тънки стени, съчетани с голямо разрушение на зъба, водещи до счупване. В тези случаи е препоръчително намаляване на височината на стените на зъба и покриването им с фотополимер или изработване на ин-, он- или овърлей.

Какви видове фрактури при счупените зъби познаваме?

Според тежестта, локализацията и големината си фрактурите се разделят на:

  • Пукнатини (непълни фрактури) на емайла
  • Фрактури на зъбната коронка (само в емайла, в емайла и дентина или включващи и зъбната пулпа)
  • Фрактури на коронката и корена на зъба (със или без разкриване на пулпата)
  • Фрактури на корена на зъба
  • Коси, хоризонтални или вертикални фрактури
  • Фрактури на живи (витални) зъби и фрактури при умъртвени (невитални зъби)

Какви са оплакванията при счуепен зъб?

При счупване на зъбната коронка оплакванията се определят от това дали е засегната зъбната пулпа. При ограничени само в емайла или в емайла и дентина фрактури обикновено болка липсва, но се наблюдава повишена чувствителност към термични и химични дразнения. Клинично се установява дефект в зъбната коронка с грапава повърхност. Ако е засегната и пулпата, налице е силна болка при допир, а при оглед се установява кървяща точка или отворена пулпна камера.

Силно изразената клинична подвижност на зъба е суспектна за фрактура на корена му.

При фрактурите в областта на зъбната шийка често зъбната коронка липсва, а зъбната пулпа почти винаги е инфектирана.

При умъртвени зъби с коси или хоризонтални фрактури над областта на венеца болка липсва, докато ако фрактурата е под нивото на венеца, пациентът изпитва силна болка, в резултат от движението на отчупеното зъбно парче.

При счупване на зъб във фронталната зона освен болка и дискомфорт се наблюдава и засягане на естетиката, което води до емоционално потискане на пациента, поради невъзможността на се усмихва и да говори нормално. При счупване на зъб в задните учстъци на устната кухина са налице затруднения в дъвкателната дейност.

Диагнозата „счупен зъб“ се поставя лесно на базата на клиничното изследване и с помощта на рентгенова снимка.

Какво е лечението на счупения зъб?

Целта на лечението е възстановяване на нормалната форма и функция на зъба, както и на дъвкателния апарат като цяло. То се различава значително, в зависимост от това дали е засегната зъбната пулпа или не.

При пункатини и непълни фрактури в рамките на емайла не се налага специално лечение, освен заглаждане на ръбовете и възстановяване с фотополимерна пломба с цел подобряване на естетиката. Препоръчва се и периодично наблюдение.

При фрактуриране, засягащо и подлежащия дентин, се провежда консервативно лечение с калциево хидроксиден препарат, стимулиращ отлагането на вторичен дентин. При изграждане на счупен преден (фронтален) зъб се изработват фотополимерни фасети (бондинг).

Лечението на жив счупен зъб най-често изисква отстраняване на зъбния нерв (девителизиране) с последващо обработване и запълване на кореновите канали и щифтово изграждане или изграждане с пинлей (лят метален щифт) и зъбна коронка.

При счупване в областта на зъбната шийка коронката липсва и се налага кореново лечение. След това зъбът може да се възстанови отново с щифтово изграждане или пинлей.

В най-тежките и неблагоприятни случаи на счупени зъби с вертикални и много дълбоки фрактури, както и при наличие на изфекция се налага изваждането им. След това дефектът в зъбната редица може да бъде възстановен със зъбен мост или имплант.
всички статииДруги статии
Три мита за почистването на зъбен камък

Зъбният камък представялва минерализирана зъбна плака, която се формира на повърхността на естествените зъби и на зъбните протези. Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, състоящ се от микроораниз...

Вадене на долен ретиниран мъдрец с операция

Мъдреците (трети молари) са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. За ретенция на мъдреците, говорим в случаите, когато те са напълно оформени, но не пони...