Профилактика

Като зъболекар с дългогодишна практика съм се убедил, че профилактиката е от основно значение за стоматологичното здраве.

Зъбният кариес най-често започва своето развитие от дъвкателните повърхности и от контактните точки между зъбите. Това са повърхностите, по които се задържат зъбната плака и хранителните остатъци. Микроорганизмите от зъбната плака превръщат хранителните остатъци в киселини и са главна причина за развитието на кариеса и пародонталните заболявания (възпалението на венците и зъбодържащият апарат). Зъбната плака се формира непрекъснато и нейното развитие и натрупване не могат да бъдат спрени. Те могат единствено да се контролират  чрез ежедневно почистване на зъбите с четка и паста, зъбни конци и интердентални четки. Почистването трябва да бъде съпроводено от посещения при Вашия дентален лекар (стоматолог) на всеки шест месеца.

При профилактичните прегледи кариозните процеси могат да бъдат диагностицирани в най-ранен етап и така могат да бъбат избегнати усложненията на кариеса - пулпит (възпален зъбен нерв), гангрена, гранулом, абсцеси, разрушаване и изваждане на зъба. Погледнато рационално, много по-лесно и финансово по-изгодно е да се лекува кариес, отколкото усложнениятя му. Много по-добре е да се изработи зъбна коронка навреме - преди зъбът да се счупи, отколкото да се търсят варианти за възстановяване на дефекта  с зъбен мост или зъбен имлпант на по-късен етап - след изваждането на разрушеният зъб.

 
Статии свързани с Профилактика
Три мита за почистването на зъбен камък

Зъбният камък представялва минерализирана зъбна плака, която се формира на повърхността на естествените зъби и на зъбните протези. Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, състоящ се от микроораниз...