Кариес

Зъбният кариес е най-често срещаното стоматологично заболяване, разпространено при хората от всички възрасти, без значение от пол, раса, социален статус. Среща се по-често при населението от развитите страни, тъй като е свързано с консумацията на храни, богати на въглехидрати, както и фабрично преработени храни. Кариесът е многофакторно заболяване, което се обуславя от няколко основни групи фактори- качествата на емайла като домакин на процеса, факторите на слюнката, микроогранизмите като болестен агент и ферментиращите въглехидрати от храната като материал за продукция на киселини, водещи до деминерализацията на емайла и образуването на кариес.

По своята същност зъбният кариес представлява бавен, непрекъснат, локализиран процес в твърдите зъбни тъкани (емайл, дентин и цимент), водещ до деминерализация и последваща деструкция. Съществуват различни класификации на кариозните лезии:

  • Според клиничния признак кариесът може да бъде: остър-caries acuta и хроничен- caries chronica
  • Според дълбочината на криозния процес- начален (caries superficialis), среден (caries media) и дълбок (caries profunda)
  • Според степента на засягане на пулпата- caries simplex и caries complicate
  • Според първичността на процеса- първичен (развиващ се начално по здрави тъкани), вторичен (започващ от вече налична пломба) или рецидивиращ (при недоизчистен първичен кариес).
  • Според топографси признак- кариес на фисурите, на зъбната шийка, на корена на зъба, апроксимален кариес, в областта на foramen caecum, на атипични места (зъбни туберкули, гладки открити повърхности)

 

В началния стадий на развитие на кариозна лезия само зъболекар може да установи наличието й, тъй като пациентът не може да различи промените в емайла. В по-напредналите стадии пациентът сам установява поява на кариес, защото зъбът променя цвета си и в него вече има наличие на „дупка“. Постепенно се появяват краткотрайни болкови усещания при допир с химичен или термичен дразнител (студено, сладко, натиск). Нарушената естетика на съзъбието, когато кариесът е в областта на предните зъби, е друга основна причина, която води пациентите в денталния кабинет.

За доброто и безболезнено лечение на зъбния кариес е необходима ранна диагностика, като по този начин се запазват възможно най-много здрави зъбни тъкани. Ако лечението на кариеса започне в ранен стадий, то може да бъде само медикаментозно (с препарати,съдържащи калций, флуор, фосфор) и насочено към подобряване хигиената на пациента. Когато кариесът се диагностицира в по-напреднал стадий, лечението се осъществява чрез премахване на кариозната тъкан, изработване на кухина в зъба с определена форма, наречена „кавитет“, дезинфекциране на кухината и последващото й обтуриране с подходящ материал- поставяне на пломба. В съвременната стоматолгия съществуват различни видове пломби, като изборът на такава е съвместно решение между зъболекаря и пациента. Най-често използваните материали са фотокомпозитите и глас-йономерните цименти, но все още се прилагат и конвенционалните материали като денталната амалгама и химиокомпозитите. Правилният избор на материал е съобразен както с исканията на пациента за естетика и цена, така и с правилната преценка на лекаря относно вида и мястото на кариозната лезия.

кариес

 
всички статииДруги статии
Три мита за почистването на зъбен камък

Зъбният камък представялва минерализирана зъбна плака, която се формира на повърхността на естествените зъби и на зъбните протези. Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, състоящ се от микроораниз...

Вадене на долен ретиниран мъдрец с операция

Мъдреците (трети молари) са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. За ретенция на мъдреците, говорим в случаите, когато те са напълно оформени, но не пони...