Мъдреците - Болезнен Пробив или Нормална Дъвкателна Функция?

       Мъдреците са последните кътници в зъбните редици (по два броя -ляв и десен във всяка челюст - горна и долна). Те започват пробива си в края на пубертета и след поникването им, човек има в устата си 32 зъба. Всеки зъболекар знае , че невинаги се отчита пробив на мъдреците. По някога ( рядко ) се се наблюдава и липса на зарподиши на тези зъби. Смята се, че това е еволюционен белег, защото мъдреците а се развили по време на първобитните хора за да имат по-голяма дъвкателна повърхност и по-лесно да се раздробяват жилавата и сурова храна. В днешно време храната е обработена, мека, челюстите са се стеснили и се наблюдава липса на зародиши както на мъдреци, така и на предкътници (премолари - наи-често долен 5-ти зб) и горни втори резци.

       Всеки стоматолог би Ви казал, че в зависимост от големината и формата на челюстта, мъдреците могат да пробиват  нормално и  да участват актвно в дъвкателната функция на зъбнчелюстния апарат. Но ако има несъответствие между големината на зъбите и размера на челюстите, то тогава се отчита проблем и болезнен  пробив на мдреците - липсва място за тях в зъбните редици. Те остават напълно задържани в костта - ретинирани мъдреци  или частично поникват - полуретинираи мъдреци. И в двата случая, ако предизвикват болка, оток, зачервяване на близките меки тъкани, затруднено отвряне на устата, абсцеси, болка при преглъщане, то тогава се налага  изваждане  на ретинирания или полуретиниран мъдрец с операция.

        Нормално пробилите мъдреци се включват в дъвкателната функция, ако се налага могат да се използват и за опори (мостоносители) при изработването на зъбен мост или зъбна протеза.

        Мъдреците с болезнен и зтруднен пробив се отстраняват. Често мъдреците се изваждат с операция. Изваждане на мъдрец с операция цена - 220 лв.

 
всички статииДруги статии
Защо Пробива На Мъдреците е Болезнен?

    Всеки зъболекар знае, че по време на пробива си, а и след това се наблюдава трудно почистване на мъдреците. Това най-често предизвиква възпаление на околната лигавица и лигавич...

Какви Са Предимствата На Циркониевите Коронки и Циркониевите Мостове?

            Красивите зъби придават лъчезарна усмивка. Но какво ще стане, ако те са увредени от коварното време? Или цветът им вече не е привлека...