Зъбни коронки

        Всеки добър зъболекар лекува дефектите на зъбите със зъбни коронки, тогава когато са изчерпани всички възможности за възстановяване с методите и средствата на терапевтичната стоматология.

        В денталната практика най-често зъбни коронки се изработват върху зъби, които са силно разрушени от зъбен кариес и зъбни дисплазии. Друго показание това са големи фрактури на зъбите. Когато фрактурите са малки се предпочита възстановяване с естетични фотополимерни пломби. Напредналата абразия (изтриване на зъбите) също налага използването на обвивни зъбни коронки за да се възстанови правилната форма на поразените зъби, да се повдигне височината на захапката, да се предотврати напредващото изтриване на твърдите зъбни тъкани, да се осигури правилна функция на дъвкателния апарат и добра естетика.

        Стоматологът прилага лечението с обвивни зъбни коронки и при неправилна форма, големина и разположение на зъбите в зъбните редици, както и при промени в цвета на зъбите.

        Обикновено зъбите върху, които се изработват зъбни коронки  са силно разрушени и умъртвени (девитализирани). В други случаи зъбите са живи и се налага тяхното умъртвяване (девитализиране) -  при силно прораснали зъби, при коригиране на аномалии в формата, големината и разположението на зъбите. Силно разрушенте зъби се изграждат с щифтове и фотополимер (щифтово фотополимерно изграждане) или с пинлеи.

        При изработването на зъбните корони се прилага прагово или тангенциално (безпрагово) изпиляване.  Изисква се направата на временна коронка с която се цели правилното възстановяване на зъбния венец и запазване на правилните съотношения със съседните и срещулежащите зъби. Следва взимането на отпечатък, метална, артикулационна и естетична проба. В последното посещение денталният лекар циментира готовата зъбна коронка.

        В съвременните зъболекарски кабинети се изработват металочерамични зъбни короки - дават много добра естетика и здравина и в предните, и в задните участъци на устната кухина, циркониеви зъбни коронки - отлична здравина и естетика, керамични коронки  - прекрасна естетика във фронта, метални коронки - здрави , но неестетични.
Статии свързани с Зъбни коронки
Да поговорим за порцелановите коронки.

Зъбните коронки възстановяват силно засегнати и разрушени зъби и се прилагат, когато са изчерпани възможностите на консервативното зъболечение. Коронките се делят основно за два вида-частични и цели (...