Защо Пробива На Мъдреците е Болезнен?

    Всеки зъболекар знае, че по време на пробива си, а и след това се наблюдава трудно почистване на мъдреците. Това най-често предизвиква възпаление на околната лигавица и лигавичния капишон, който частично покрива постепенно поникващия мъдрец - нарича се перикоронарит и е свързан с оток, затруднено отваряне на устата, зачервяване на околните тъкани, гноене.

    Когато мъдрецът пониква под ъгъл спрямо предостоящият зъб, се образува джоб и много често се развива кариес по задната повърхност на задния корен на седми зъб. Този кариес трдно се диагностицира и често преминава развитето си в пулпит - възпален и болезнен зъбен нерв. Под лигавичния капишон, който частично покрива коронката на поникващия мъдрец, също се създават условия за развитие на кариес и когато мъдрецът поникне, много често е значително поразен от зъбен кариес. И в двата слачя се налага изваждане на мъдреца- обикновено това става  с операция.

    При липса на място в челюстите при пробива на мъдреците, останалите зъби в зъбната редица се избутват наред, "сгъстявт се", във фронта зъбните редици се "накъдрят". Може да се наблюдава изтръпване на зъби.

     Добрят стоматолог знае, че при пробива на  мъдреците зад коронката им могат да се образуват кисти, който могат да се възпалят. Наблюдава се болка, оток, зачервяване, гоене.

     При горна челюст структрата на костта към бузите е по-мека и е по-лесно мъдрецът при пробива си да се изкриви към бузата вместо да избута зъбите напред. При дъвчене имаме постоянно захапване на бузата и разраняването й. Налице е оток, болезненост, изачервявае на меките тъкани на бузата.

     
всички статииДруги статии
Три мита за почистването на зъбен камък

Зъбният камък представялва минерализирана зъбна плака, която се формира на повърхността на естествените зъби и на зъбните протези. Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, състоящ се от микроораниз...

Вадене на долен ретиниран мъдрец с операция

Мъдреците (трети молари) са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. За ретенция на мъдреците, говорим в случаите, когато те са напълно оформени, но не пони...