Вадене на долен ретиниран мъдрец с операция

Мъдреците (трети молари) са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. За ретенция на мъдреците, говорим в случаите, когато те са напълно оформени, но не поникват в определените срокове и остават включени в костта. Твърде често те са дистопични-заемат различни положения в костта, а понякога са ектопични-извън алвеоларния израстък на костта. Наблюдават се обърнати и завъртяни зъби. Ретенцията на мъдреците може да е пълна, когато зъбът е разположен изцяло в костта, и непълна (полуретенция), когато част от коронката му е пробила костта.

Какви оплаквания причиняват ретинираните мъдреци?

Клиниката е доста разнообразна: от пулпитни и периодонтитни болки при кариозни разрушения на короната на мъдреца или на предностоящия (седми) зъб до тежко протичащи абсцеси и флегмони. Ретинираните мъдреци често се откриват случайно на рентгенография, направена при изследване на съседни зъби, при фрактури, кисти и други патологични състояния. Рентгеновото изследване на само потвърждава диагнозата, но и дава представа за положението на ретинирания зъб и за отношението му спрямо съседните зъби. Важно е да се установи разположението на зъба, както и отношението му към мандибуларния канал (структура в долната чеслюст, която съдържа едноименните артерия, вена и нерв). Положението на мъдреца спрямо предностоящия седми зъб може да бъде следното:

  • Вертикално положение-когато надлъжната ос на зъба е успоредна на надлъжните оси на другите зъби в редицата.вадене на мъдрец с операция
  • Зъбът е наклонен към предностоящия зъб (медиално наклонен)-коронката му опира в седмия зъб.
  • Мъдрецът е наклонен към колна на долната челюст (дистално наклонен).
  • Хоризонтално положение на мъдреца-оста на зъба е перпендикулярна на зъбната редица.
  • Положение на мъдреца, при което коронката му е обърната към мандибуларния канал.

 

Как да се подготвя за операцията?

Операцията за екстракция (вадене) на ретиниран долен мъдрец не изисква специална подготовка. Задължително е да си направите панорамна рентгенография, за да се установи положението на мъдреца. Нормално е пациентите да изпитват страх от предстоящата манипулация, затова е хубаво да се проведе една предврителна визита, за да може зъболекарят да обясни всичко необходимо- как протича операцията, какво се прави след нея, какъв е нормалният възстановителен процес, а пациентът да зададе интересуващите го въпроси, да изкаже тревогите си и да получи разбиране и успокоение от своя стоматолог. За пациентите, които изпитват по-силен страх, е препоръчително да приемат препарати си леко успокоително действие (например валериан или валидол).

Как протича операцията по вадене на долен мъдрец?

Екстракцията на ретиниран долен мъдрец се различава значително от обикновената екстракция на зъб. Това се обосновава от особеното анатомотопографско разположение на долния мъдрец, от структурата на долната челюст, положението на зъба спрямо мандибуларния канал, определянето на най-атравматичен достъп до зъба и правилното планиране на цялата операция.

Първият етап от операцията е поставянето на упойка. При вадене на долен ретиниран мъдец се поставя местна (локална) упойка. Тя се прави на точно определено място, за да обхване всички нерви, инервиращи областта. Действието й обикновено преминава след 3-4 часа. Важно е да се отбележи, че упойката премахва единствено чувството за болка, докато усещанията за допир, натиск, опъване, дърпане се запазват. Пациентът трябва да бъде предупреден, че ще има тези усещания, но болка ще липсва.

Вторият етап е разрязване на венеца над мъдреца. Срязват се лигавицата и периоста- отпрепарира се муко-периостално ламбо.

Следващият (трети) етап е разкриване на короната на мъдреца. Това става като костта над мъдреца се премахва със специална костна фреза, докато се открие и освободи короната му.

Четвърият етап е луксацията (разклащането) на мъдреца и последващото изваждане. Това става с помощта на лост и клещи. Ако изваждането на мъдреца не може да се извърши само с тях, се налага срязване и отделяне на короната от корените, за да се спести излишно отстраняване на здрава кост. Отстранява се короната, а след нея и корените. Когато връхчетата им са много извити, понякога се налага те да се сепарират и извадят поотделно.

Петият етап е почистване на костната рана, заглаждане на ръбовете и зашиване на венеца. При дълбоки рани и отстраняване на много кост може да се постави костозаместващо вещество преди зашиването.

След операцията стоматологът преценява дали е необходимо да се изписва антибиотик на пациента. Конците се свалят на 7-10.ден след ваденето.

вадене на мъдрец с операция2

Какво се прави след операцията и какво да очаквам?

След екстракцията на ретиниран мъдрец е необходимо да се дадат указания на пациента, които той да спазва много стриктно, за да протече възстановителния период без усложнения. По преценка се изписва антибиотик и обезболяващи средства. При нормално протекла операция и спазване на инструкциите обикновено пациентът може да продължи нормално ежедневния си живот и работата си. Все пак е препоръчително да се избягват тежки физически усилия за 72 часа след ваденето, както и храненто с твърди храни. Нормално е да има подуване, което трябва да спада в рамките на 2-3 дни след операцията. Най-важното е пациентът да притиска поставената след екстракцията марля върху раната за 30 минути, след което да не се храни и да не пие вода поне 2 часа или до отминаване действието на упойката. Може да се постави студен компрес външно на раната (на бузата) до 2 часа след интервенцията с цел намаляване на отока. Забранява се храненто с горещи храни и напитки, жабуренето и пиенето със сламка за 72 часа. Миенето на зъбите в мястото на раната се извършва много внимателно и нежно, а ако има протези, е препоръчително те да не се поставят за 24 часа след ваденето. Лека болка и подуване са съвсем нормални. Можете да пиете обезболяващо средство (Аналгин, Алулин, Ибупрофен и др.). Ако обаче болката е силна, продължителна и не намалява в рамките на 2-3 дни след операцията, е необходимо да се обадите и да запишете час за преглед.

 

 

 

 

 
всички статииДруги статии
Три мита за почистването на зъбен камък

Зъбният камък представялва минерализирана зъбна плака, която се формира на повърхността на естествените зъби и на зъбните протези. Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, състоящ се от микроораниз...

Какво трябва да знаем за мъдреците?

Мъдреците са последните зъби в зъбната редица, които пробиват във възрастта между 18 и 22 години. Пробивът на зъбите и в частност на мъдреците е заключителният етап в продължителния и сложен процес на...