Мъдреците - Болезнен Пробив или Нормална Дъвкателна Функция?

       Мъдреците са последните кътници в зъбните редици (по два броя -ляв и десен във всяка челюст - горна и долна). Те започват пробива си в края на пубертета и след поникването им човек има в устата си 32 зъба. Всеки зъболекар знае , че невинаги се отчита пробив на мъдреците. Понякога (рядко) се се наблюдава и липса на зародиши на тези зъби. Смята се, че това е еволюционен белег, защото мъдреците са се развили по време на първобитните хора, за да имат по-голяма дъвкателна повърхност и по-лесно да се раздробяват жилавата и сурова храна. В днешно време храната е обработена, мека, челюстите са се стеснили и се наблюдава липса на зародиши както на мъдреци, така и на предкътници (премолари - най-често долен 5-ти зб) и горни втори резци.

       Всеки стоматолог би Ви казал, че в зависимост от големината и формата на челюстта, мъдреците могат да пробиват  нормално и  да участват актвно в дъвкателната функция на зъбночелюстния апарат. Но ако има несъответствие между големината на зъбите и размера на челюстите, то тогава се отчита проблем и болезнен  пробив на мдреците - липсва място за тях в зъбните редици. Те остават напълно задържани в костта - ретинирани мъдреци  или частично поникват - полуретинираи мъдреци. И в двата случая, ако предизвикват болка, оток, зачервяване на близките меки тъкани, затруднено отвряне на устата, абсцеси, болка при преглъщане, то тогава се налага  изваждане на ретинирания или полуретиниран мъдрец с операция.

        Нормално пробилите мъдреци се включват в дъвкателната функция, ако се налага, могат да се използват и за опори (мостоносители) при изработването на зъбен мост или зъбна протеза.

        Мъдреците с болезнен и затруднен пробив се отстраняват. Често мъдреците се изваждат с операция. Изваждане на мъдрец с операция цена - 220 лв.

 
всички статииДруги статии
Да поговорим за порцелановите коронки.

Зъбните коронки възстановяват силно засегнати и разрушени зъби и се прилагат, когато са изчерпани възможностите на консервативното зъболечение. Коронките се делят основно за два вида-частични и цели (...

Опасен ли е зъбният кариес?

Опасен ли е зъбният кариес? Зъбният кариес е най-честото хронично стоматологично заболяване, разпространено при хората от всички възрасти. По своята същност е бавен процес на деминералзиация с послед...