Затруднен Пробив На Мъдреци. Вадене На Мъдрец.

       При усложнения пробив на мъдреците се наблюдава възпалителна реакция ( перикоронарит, паракоронарит ) , която се проявява с болка стрелкаща към ухото в съответната половина на челюста. При преглъщане тя се засилва. Отварянето на устата е затруднено и ограничено. Влошена е устната хигиена. При прегледа най-често се вижда частично прорязъл мъдрец с оточен , зачервен и болезнен при допир венец. Лигавицата обикновено се оформя като шапчица ( лигавичен капишон ) вурху поникващият мъдрец. Този лигавичен капишон спомага задържането на зъбна плака , травмира се при дъвчене лесно се възпалява. Спонтанно или при натиск може да изтича възпалителна течност. В някои случаи мъдрецът може да се разполага под лигавицата и да не е видим в устната кухина. Установява се реакция от страна на регионалните лимфни възли.

       На рентгенова снимка се вижда наклонен или хоризонтално разположен мъдрец. Анализът на снимката обикновено показва , че по нататъчният пробив на зъба е невъзможен поради липса на място или неправилна позиция на зъба при пробива.

        Лечението се определя от прогнозата за пробив на мъдреца. Ако се прецени ,че място има и позициятя на зъба е правилана  възпалението се лекува с поставянето на дренчета , алвожил под лигавичният капишон и жабурене с елудрил. Оздравителният процес се подпомага с лазерни процедури. Ако възпаленията са чести тогава се практикува изрязване лигавичният капишон. Следва лечение с лазер - терапията с лазер има обезболяващ и противовъзпалителен ефект, ускорявя се значително оздравителният процес.

         Когато се прецени , че пробивът не може да продължи поради липса на място, неправилна позиция на мъдреца или ортодонтски показания се препоръчва изваждане на мъдреца. Затруднено вадене на мъдрец цена   -   120 - 200 лв. 
всички статииДруги статии
Защо Пробива На Мъдреците е Болезнен?

    Всеки зъболекар знае, че по време на пробива си, а и след това се наблюдава трудно почистване на мъдреците. Това най-често предизвиква възпаление на околната лигавица и лигавич...

Мъдреците - Болезнен Пробив или Нормална Дъвкателна Функция?

       Мъдреците са последните кътници в зъбните редици (по два броя -ляв и десен във всяка челюст - горна и долна). Те започват пробива си в края на пубертета и след пон...