Затруднен Пробив На Мъдреци. Вадене На Мъдрец.

       При усложнения пробив на мъдреците се наблюдава възпалителна реакция ( перикоронарит, паракоронарит ) , която се проявява с болка стрелкаща към ухото в съответната половина на челюста. При преглъщане тя се засилва. Отварянето на устата е затруднено и ограничено. Влошена е устната хигиена. При прегледа най-често се вижда частично прорязъл мъдрец с оточен , зачервен и болезнен при допир венец. Лигавицата обикновено се оформя като шапчица ( лигавичен капишон ) вурху поникващият мъдрец. Този лигавичен капишон спомага задържането на зъбна плака , травмира се при дъвчене лесно се възпалява. Спонтанно или при натиск може да изтича възпалителна течност. В някои случаи мъдрецът може да се разполага под лигавицата и да не е видим в устната кухина. Установява се реакция от страна на регионалните лимфни възли.

       На рентгенова снимка се вижда наклонен или хоризонтално разположен мъдрец. Анализът на снимката обикновено показва , че по нататъчният пробив на зъба е невъзможен поради липса на място или неправилна позиция на зъба при пробива.

        Лечението се определя от прогнозата за пробив на мъдреца. Ако се прецени ,че място има и позициятя на зъба е правилана  възпалението се лекува с поставянето на дренчета , алвожил под лигавичният капишон и жабурене с елудрил. Оздравителният процес се подпомага с лазерни процедури. Ако възпаленията са чести тогава се практикува изрязване лигавичният капишон. Следва лечение с лазер - терапията с лазер има обезболяващ и противовъзпалителен ефект, ускорявя се значително оздравителният процес.

         Когато се прецени , че пробивът не може да продължи поради липса на място, неправилна позиция на мъдреца или ортодонтски показания се препоръчва изваждане на мъдреца. Затруднено вадене на мъдрец цена   -   120 - 220 лв. 

         Как протича изваждането на мъдрец с операция?

         Операцията започва с поставяне на упойката.Анестезията е местан(локална) и изолира чувствовто на болка. Остава усещането за допир, натиск, разтягане, дърпане.

          Следва разрязване на лигавицата над ретинираният мъдрец. След това се отстранява  и част от костта над и около мъдреца. Най-често следва разрязване на мъдреца и отстраняването му на части. После раната се почиства, заглаждат се костните ръбове и лигавицата се зашива. Ако костният дефек е голям се слага и костозаместващо вещество, а ако раната е по-малка шев не се прилага.

           Какво следва след вадене на мъдрец е операция? Съвети, които трябва да се спазват след вадене на зъб. Възстановяване след вадене на мъдрец.

           1. Марлята се притиска 30 мин.

           2. Хранене, пушене и пиене след 2 часа. Препоручва се да не се пуши - затруднява се и се забавя оздравителният процес

           3. Препоръчва се храненето да е след като премине действието на упойката. А храната и поеманите течности да са студени или хладки, но не горещи.

           4. При болка се прилагат обезболяващи - аналгин ,аулин, нимезил, ибопруфен и др.

           5. При инфекция, притеснения за такава и по-големи оперативни интервенции се назначава лечение с антибиотици и антисептична вода за уста.

           6. За повлияване на подуване и оток след вадене на мъдрец , се препоръчват студени компреси.

           7. Първите 24 час е забранено жабуренето.

           8.  При кървене от раната след отстраняване ма захапаната марля, захапете нова марля или бинт и го притискайте 30 мин. Ако и след повторното захапване на марлята продължава да кърви, обадете се на стоматолог.

           9. Задължително трябва да потърсите лекуващият си зъболекар хирург ако:

                       а.) кървене от раната,   б.) затруднено дишане и прглъщане,   в.) висока температура,   г.) силна болка неповлияваща се от обезболяващи,    д.) оток, който не спада три дни след манипулацията

            Какви са усложнения след вадене на мъдрец? Има ли болка след вадене на мъдрец?

           След изваждане на мъдрец с операция е възможно да имате болка и затруднено преглъщане, затруднено отваряне на устата, подуване и оток на бузата, изтръпване на устната, езика, челюста поради засягане на долночелюстният нерв, инфекция, възпаление на раната от изваденият зъб - нарича се алвеолит ( характеризира се с болка и зловоние ) - лечението е с промивка на раната, кюретаж или поставяне на лекарство (алвожил) в раната и терапевтичен лазер.

      

                 
всички статииДруги статии
Защо Пробива На Мъдреците е Болезнен?

    Всеки зъболекар знае, че по време на пробива си, а и след това се наблюдава трудно почистване на мъдреците. Това най-често предизвиква възпаление на околната лигавица и лигавич...

Мъдреците - Болезнен Пробив или Нормална Дъвкателна Функция?

       Мъдреците са последните кътници в зъбните редици (по два броя -ляв и десен във всяка челюст - горна и долна). Те започват пробива си в края на пубертета и след пон...